Blog > Komentarze do wpisu
CYTRYNOWA BABKA JOGURTOWA

 

          W sumie to ja nie przepadam za babkami, wolę ciasta z kremami i owocami. Ale ponieważ mój mąż jest miłośnikiem babek ( hmmmm.... brzmi dwuznacznie :) ), czasem eksperymentuje i z tym gatunkiem. Tak powstała cytrynowa babka jogurtowa.

Babka o leciutkim aromacie, cytryna nie jest natarczywie wyczuwalna, ciasto jest dosyć konkretne - na pewno nie można nazwać go lekkim i puszystym - raczej wilgotnym i sycącym. To w sumie charakter babek jogurtowych - że są w sam raz wilgotne i konkretne. Do tego ta jest mocno maślana.

Środek babki to również zmielone migdały i troche wiórków kokosowych.

A na wierzchu porcja lukru.

Niby nie za duża ale waży ponad kilogram - z łatwością pokroicie ją na wiele kawałków!

 

 

Waga ok. 1,1 kg

Srednica w najszerszym miejscu ok. 22 cm

Cena 30 zł / sztuka

 

 

 

 

czwartek, 10 maja 2012, ciachownia

Polecane wpisy